Zwangerschap

Gezond gebit; voor, tijdens en na de zwangerschap

Gezond tandvlees is essentieel bij zwangerschap, want een ontsteking aan het tandvlees tijdens de zwangerschap kan een reëel risico vormen.

Tijdens de zwangerschap kunnen er veranderingen aan het tandvlees ontstaan. Het tandvlees wordt gevoeliger, roder, gezwollen en bloedt sneller. De oorzaak is een veranderde hormoonspiegel, die zorgt voor een overreactie van het tandvlees op de bacteriën in de tandplak. (= een ontsteking)  Vooral in de eerste 3 maanden is de kans groot.

Het is aan te raden om vóór de zwangerschap (bij kinderwens) de mondhygiënist te bezoeken voor een controle en evt. een professionele reiniging. Maak tijdens de zwangerschap ook nog een afspraak (4e tot 6e maand) bij de mondhygiënist. Mochten er problemen zijn dan kan er advies gegeven worden over hoe het gebit schoon te houden. Ook draagt het preventief reinigen van het gebit bij aan het behoud ervan op de lange termijn.

Uit recent onderzoek blijkt dat tandvleesontsteking ook in verband kan worden gebracht met andere complicaties rondom de bevalling. Het zou vroeggeboorten en een laag geboortegewicht van de baby bij de geboorte tot het gevolg kunnen hebben.

Veel voorkomende klachten:

Sommige vrouwen hebben in de eerste maanden van de zwangerschap ook last van misselijkheid wat soms overgeven tot het gevolg heeft. Het poetsen van tanden en kiezen is hierdoor ook lastiger. Ook nuttigen vrouwen vaak meer zoetigheid tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding en is het risico op het krijgen van gaatjes (cariës) groter.

Neem daarom tijdens de zwangerschap een perfecte mondhygiëne in acht. Wilt u weten hoe u dit kunt bereiken? De mondhygiënist kan u hierover advies geven.

PRAKTIJK VOOR
MONDHYGIENE
SCHONAUWEN

Boogmuur 41 A
3991 RP Houten
KVK: 30259370

T 030-636 12 23

Zwangerschap