Droge mond

Speeksel is van levensbelang waarom?

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Sommige mensen hebben er echter constant en langdurig last van. Er wordt dan te weinig speeksel geproduceerd. Dit wordt ook wel Xerostomie genoemd. Een droge mond kan een groot effect hebben op uw algemene gezondheid, daarnaast kan door een tekort aan speeksel de beschermende werking voor de tanden, kiezen en het mondslijmvlies wegvallen.

Een droge mond kan onstaan door; bestraling in het hoofd/ halsgebied, systhemische ziekten (syndroom van Sjögren, nieraandoeningen, diabetes (suikerziekte) en medicijngebruik. 

Medicijnen die bijdragen aan een droge mond:

  • Antidepressiva
  • Anti-histaminica (allergie)
  • Anti-hypertensiva (bij hoge bloeddruk)
  • Anti-emetica(tegen misselijkheid)
  • Anti-psychotica (depressie)
  • Diuretica (plaspillen)
  • Sedativa (kalmering)

Speeksel speelt een belangrijke rol bij de afweer en bescherming van de mond. Daarnaast is speeksel onmisbaar om te kunnen spreken, eten en proeven. Speeksel bevat- net zoals bloed- veel informatie over situaties in de rest van het lichaam en kan daardoor ook gebruikt worden om diagnose te stellen.

Als gevolg van een droge mond kunt u een verminderde of zelfs vieze smaak ervaren. Ook kan het problemen opleveren met kauwen, slikken, spreken en slapen. De kans op tandbederf, tandslijtage en slijmvliesontstekingen is hierdoor meer aanwezig.

Wat kunt u zelf tegen een droge mond doen?

Probeer veel te drinken en de speekselaanmaak stimuleren door kauwen op suikervrije kauwgom. U kunt gebruik maken van tandpasta, mondspoelmiddelen en mondsprays die de slijmvliezen in de mond extra verzorgen. Uw huisarts/specialist kan spray voorschrijven die kunstmatig speeksel aanmaakt, hierdoor blijft de mond vochtig. Ook kan er in overleg met huisarts/specialist worden besloten om de dosering en toepassing van medicijnen aan te passen.

Bij mensen die langdurig een droge mond hebben kunnen worden door verwezen naar een speekselkliniek/Nederlands speekselcentrum.

Sommige mensen hebben baat bij kunstspeeksel, mondgel of speekselsubstituten. Betreft dit laatste is overleg en voorlichting nodig van uw tandarts/ mondhygiënist. 

 

PRAKTIJK VOOR
MONDHYGIENE
SCHONAUWEN

Boogmuur 41 A
3991 RP Houten
KVK: 30259370

T 030-636 12 23

droge mond