Behandelingen

Hieronder vindt u een overzicht van de behandelingen die wij met zorg uitvoeren in de praktijk. Klik op de behandeling voor meer informatie.

Preventieve behandelingen

Gebitsreiniging

Wij kunnen uw gebit uitgebreid schoonmaken. Tandplak, tandsteen en aanslag halen we weg met speciale apparatuur. Zowel elektrisch als handmatig. Wij maken gebruik van moderne apparatuur, zoals airflow en Piezon technieken.

Aanbrengen lak/ gel t.b.v. preventie

Wanneer er veel gaatjes of tanderosie ontstaan kan de mondhygiënist ter preventie aanvullend fluoridegebruik adviseren. Dit advies bestaat bijvoorbeeld uit dagelijks een keer extra poetsen met fluoridetandpasta of spoelen met een mondspoelmiddel dat fluoride bevat. De meeste mondspoelmiddelen met fluoride, net als fluoridetandpasta, bevatten geen hoge concentratie fluoride. Bij het dragen van een beugel wordt meestal ook extra fluoride geadviseerd, vaak in de vorm van een mondspoelmiddel. Daarnaast kan een mondhygiënist een fluoridebehandeling met een gel geven of een speciale fluoridelak op tanden en kiezen aanbrengen. De concentratie fluoride hierin is wat hoger. Fluoridelak kan heel precies worden aangebracht op plaatsen waar gaatjes dreigen te ontstaan. De fluoridebehandelingen met gel of fluoridelak worden meestal niet standaard aan alle patiënten gegeven. Vaak voert een mondhygiënist deze behandeling alleen uit als hier aanleiding voor is. Bijvoorbeeld bij een kind met veel (beginnende) gaatjes of als er andere risicofactoren zijn, zoals wortelcariës, gevoelige tanden(halzen).

Aanbrengen van sealants (laklaagjes) t.b.v. preventie (op verwijzing)

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan nog uitharden. Als de tandarts de groeven en putjes in de kiezen van uw kind te diep vindt, kan hij u adviseren om deze af te sluiten (te sealen) om gaatjes te voorkomen. De mondhygiënist kan hierbij helpen. Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken. Dit laagje beschermt de kiezen tegen het innestelen van bacteriën. Hierdoor wordt het risico op cariës/tandbederf kleiner. De mondhygiënist maakt de kiezen eerst grondig schoon met een borsteltje en polijstmiddel. Daarna brengt hij/zij een etslaagje aan. Hierdoor worden de tanden ruw. Dit zorgt voor een betere hechting van de lak. Daarna wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp. U heeft een verwijzing van uw tandarts nodig om deze behandeling door de mondhygiënist uit te laten voeren.

Geven van voorlichting en advies

Als u weet hoe u uw gebit kunt schoonhouden en de juiste technieken gebruikt, dan kunt u zelf uw gebit goed onderhouden. Dit is belangrijk voor een goede mondgezondheid te behouden. Wij kunnen u helpen om een keuze te maken in de juiste hulpmiddelen die u kunt gebruiken om te reinigen en de juiste techniek aanleren. Wij hebben veel kennis over producten en over het gebruik ervan, wanneer we bepaalde producten gaan gebruiken. Wilt u wat meer informatie over bepaalde producten, vraag ons ernaar. In de wachtkamer staat een vitrinekast met de nieuwste producten. Wij verkopen ook enige producten in de praktijk. 

Onderhouden van implantaten

Als in een mond implantaten (kunstwortels) geplaatst zijn, is een goede verzorging hiervan van groot belang voor het uiteindelijke succes. Op tanden en kiezen en ook op de implantaten vormt zich voortdurend een zacht, kleverig laagje. Dit noemen wij tandplak. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën die normaal in de mond voorkomen. Als deze plak niet dagelijks wordt verwijderd, ontstaat aan de rand van het tandvlees (op de overgang van tand of implantaat naar tandvlees) een ontsteking. Tandplak is ook de veroorzaker van tandbederf. Een implantaat zal geen last hebben van tandbederf, maar het tandvlees rondom het implantaat is wel gevoelig voor ontstekingen. Als de tandplak wat langer aanwezig is, kunnen zich daarin agressieve bacteriën nestelen. De ontsteking bij de tandvleesrand kan zich nu in de diepte uitbreiden. Dit kan leiden tot vermindering van het houvast van tand, kies of implantaat en uiteindelijk tot definitief verlies. Er zijn verschillende opbouwen op een implantaat. Een kroon, brug of prothese kan een oplossing zijn. Iedere oplossing heeft zijn eigen manier van verzorging nodig. De mondhygiënist kan dit aan u leren. Ook moeten alle opbouwen op een andere manier professioneel onderhouden worden. Denk aan het controleren van de schroeven, cement, drukknoppen en tandvleesconditie.

Begeleiding en aanleren poetstechnieken bij kinderen

Het aanleren van de juiste poetstechniek op jonge leeftijd is van belang want hiermee kun je tandbederf en tandvleesontsteking voorkomen. Op jonge leeftijd aanleren van technieken en gewoonten heeft als voordeel dat men ongewenst gedrag niet hoeft af te leren (wat moeilijker is) en als de motoriek nog in ontwikkeling is gaat dit het beste. Kinderen wordt al jong geleerd wat een goede mondverzorging is en wat verkeerde mondgewoonten en voedingsgewoonten zijn.Jong geleerd is immers oud gedaan. Voorkomen beter dan genezen. Behandeling van kinderen wordt veelal vergoed vanuit de basisverzekering en 100% vergoed. 

Onderhoud van beugels en spalkjes bij kinderen

Onderhoud van beugels bij kinderen

Geven van informatie aan bijzondere zorggroepen over ziekten en bijwerkingen die invloed hebben op de mondgezondheid

Geven van informatie aan bijzondere zorggroepen over ziekten en bijwerkingen die invloed hebben op de mondgezondheid

Afnemen van voedingsanamneses en advies over juiste voeding

Afnemen van voedingsanamneses en advies over juiste voeding

 

Therapeutische behandeling

Behandeling tandvleesontsteking: Gingivitis of Parodontitis

In de mond zitten ontelbare hoeveelheden bacteriën. Die bacteriën, het gaat om vele verschillende soorten, hechten zich vast aan de tanden en kiezen. De laag bacteriën op de tanden en kiezen heet tandplak. Wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd, wordt het hard en noemen we het tandsteen. De bacteriën in de tandplak en tandsteen veroorzaken tandvleesontsteking.

Gingivitis en Parodontitis
Door tandplak kan een ontsteking ontstaan aan de rand van het tandvlees. We spreken dan van gingivitis. Als de ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis.Bij parodontitis laat het tandvlees zich los van de tanden en kiezen. De pocket, de smalle ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, wordt steeds dieper. In deze smalle ruimte vormt zich opnieuw een laagje tandplak en vaak ook tandsteen. Zo gaat de ontsteking steeds verder de diepte in en bereikt uiteindelijk het kaakbot. Het kaakbot, waar de tanden en kiezen in vastzitten, wordt daardoor afgebroken. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot worden afgebroken dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.

Kenmerken
Bij parodontitis kan het tandvlees rood en gezwollen zijn. Ook kan het soms gaan bloeden bij het poetsen of eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. In een gevorderd stadium van afbraak van het kaakbot zullen de tanden en kiezen los gaan staan en kan er ruimte tussen de tanden komen. Parodontitis geeft overigens zelden pijnklachten. Daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.

Onderzoek
Uw tandarts of mondhygiënist kan met zekerheid vaststellen of u parodontitis heeft. Hiertoe wordt een pocketsonde in de pocket geschoven. Dit is een smal meet instrument als een soort meetlatje. Hoe dieper het meetinstrument gaat hoe slechter het is. Omdat het tandvlees ontstoken is, zal er een bloeding optreden, maar bovendien zal bij parodontitis een verdiepte pocket worden gemeten. Een pocket bij gezond tandvlees is hooguit 3 mm diep. Op röntgenfoto’s kan vervolgens worden vastgesteld of, en hoeveel, kaakbot is afgebroken rondom de wortels van de tanden en kiezen. Bij ernstige parodontitis kan de tandarts een bacteriologisch onderzoek van tandplak laten uitvoeren. Een bacteriologisch laboratorium stelt vervolgens vast welke soorten bacteriën in de tandplak voorkomen. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan de tandarts beoordelen of eventueel antibiotica – als ondersteuning van de behandeling – nodig zijn.

Behandeling
De behandeling van parodontitis richt zich op het verwijderen van tandplak en tandsteen. Door een goede dagelijkse mondhygiëne met de juiste producten kunt u ervoor zorgen dat het tandplak wordt verwijderd. Door te poetsen in combinatie met floss, tandenstokers of ragers , zorgt u dat de tandplak boven de tandvleesrand en tussen de tanden en kiezen wordt verwijderd. De tandplak en tandsteen onder de tandvleesrand kunt u niet zelf verwijderen. Dat zal de mondhygiënist moeten doen. Het verwijderen van de tandplak, en eventueel ook tandsteen, uit de verdiepte pockets wordt op een professionele manier gedaan. Hievoor gebruikt men ultrasone apparatuur en handinstruementarium. Zonodig wordt de professionele gebitsreiniging onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Als uw mondhygiëne goed is en als alle tandplak en tandsteen uit de pockets kan worden weggehaald, zal het tandvlees genezen en volledig vasthechten aan de tanden en kiezen. Daardoor zijn er geen verdiepte pockets meer. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en professionele gebitsreiniging kan parodontitis dus verdwijnen. De roodheid en zwelling zijn dan weg en het tandvlees zal niet meer bloeden bij het poetsen of eten. Als de parodontitis is verdwenen, zal er geen kaakbot meer worden afgebroken. Het kaakbot dat verloren is gegaan, komt helaas niet meer terug. Uw tandvlees kan daardoor teruggetrokken blijven. Door een goede, dagelijkse mondhygiëne en regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist, kunt u voorkomen dat er opnieuw parodontitis ontstaat.

Flap-operatie
Als verdiepte pockets erg diep zijn of als zij niet goed bereikbaar zijn, kan er tandplak en tandsteen achterblijven na de professionele gebitsreiniging. Het tandvlees blijft ontstoken en de pockets blijven verdiept. Om die pockets toch goed te kunnen reinigen, is het soms nodig dat de mondhygiënist je doorverwijst naar een parodontoloog. De parodontoloog kan een operatieve behandeling uitvoeren aan het tandvlees. Zo’n operatieve behandeling heet een flap-operatie. Bij een flap-operatie maakt de parodontoloog, onder plaatselijke verdoving, het tandvlees los van de tanden en kiezen. Daardoor zijn de tandplak en het tandsteen veel beter zichtbaar en goed bereikbaar voor verwijdering. Ook wordt het onstoken tandvlees verwijderd. Het tandvlees wordt zo strak mogelijk over het resterende bot teruggeplaatst zodat er geen pockets meer overblijven. Bij een goede mondhygiëne kan dan een stabiele situatie worden verkregen. 

Vullen van gaatje (cariës) (op verwijzing)

Wat zijn gaatjes ?
Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën die zich aan het oppervlak van uw tanden en kiezen hechten. Naarmate de bacteriën zich vermenigvuldigen en groeien, vormen ze een witachtig laagje dat tandplaque wordt genoemd. Als tandplaque niet wordt verwijderd, begint deze zuren af te scheiden die kleine gaatjes in het oppervlak van het tandglazuur maken. Naarmate de gaatjes groter worden, groeien ze uiteindelijk uit tot één groter gat ( cariës).

Vullingen
Een gaatje in je gebit moet worden gevuld om ervoor te zorgen dat het gaatje niet groter wordt en pijn gaat doen. Als je een gaatje hebt, boort de tandarts ook een gaatje. De tandarts haalt als het ware het zieke deel vol met cariës weg.
Het vullen van tanden en kiezen is één van de bezigheden van de tandarts. Vroeger waren vullingen van goud en vaak onbetaalbaar. Toen het amalgaam uitgevonden werd, werd de tandheelkunde voor iedereen toegankelijk. Tegenwoordig gebruiken we composiet. Qua duurzaamheid doen ze, mits goed aangelegd, meestal niet onder voor het ouderwetse amalgaam. Ze kunnen vaak wel 10 jaar of langer mee.

Meerdere vullingen in een tand
Een element bestaat uit verschillende vlakken, denk bijvoorbeeld maar aan een dobbelsteen, deze heeft ook meerdere kanten / vlakken. De bovenkant van een element en met name de kies, heeft ook nog meerdere kleine vlakjes. Aan verschillende vlakken kunnen gaatjes ontstaan die gevuld moeten worden. Als er meerdere gaatjes in verschillende vlakjes worden gevuld, is dit terug te zien op uw rekening. Op de rekening staat dan bijvoorbeeld een tweevlaks- of drievlaksrestauratie.

Etsen en onderlaag
Etsen houdt in dat het tandoppervlak met een speciaal zuur ruw gemaakt wordt. Als het oppervlak ruw wordt gemaakt, wordt het makkelijker voor het vulmateriaal om zich aan het tandbeen te hechten. Dit voorkomt dat de vulling er weer snel uitvalt.
Door het ruw maken van het tandoppervlak wordt de bescherming van het element minder en zal het element gevoeliger kunnen worden voor prikkels van buitenaf (bijvoorbeeld koude en warmte). Daarom wordt in de meeste gevallen ook een onderlaag aangebracht die voorkomt dat deze prikkels de zenuw bereiken.

 

Overige behandeling

Verdoving

Als demondhygiënist iets moet doen wat pijnlijk kan zijn, zal zij in de meeste gevallen eerst voorstellen om te verdoven. Die verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna je meestal geen pijn meer voelt. Voel je na de verdoving toch nog pijn, zeg dat dan meteen. De mondhygiënist kan dan nog een beetje extra verdoven. Als de verdoving eenmaal werkt, voelt je wang of lip vaak dik aan en heb je het gevoel dat je moeilijker kunt praten en eten of drinken. Dit gevoel verdwijnt weer nadat de verdoving is uitgewerkt, meestal één of enkele uren na de behandeling. Zie je erg tegen de prik op, dan kun je vragen of de mondhygiënist het eerst wil proberen zonder verdoving. Wordt de pijn te hinderlijk, dan kan de mondhygiënist op jouw verzoek alsnog verdoving geven. De mondhygiënist kan de plek waar de verdoving gegeven wordt iets minder gevoelig maken met een zalfje.

Voorbehouden handeling
De mondhygiënist is geen arts, maar een paramedicus. Zij is niet zelfstandig bevoegd voor het geven van anesthesie, hiervoor is een opdracht van een (tand)arts nodig. Mocht u graag verdoving willen bij uw behandeling dan zal er schriftelijke toestemming door uw (tand) arts gegeven moeten worden.  De mondhygiënist is graag op de hoogte van uw gezondheidssituatie en gebruik van medicijnen. Bij sommige ziekten, dan wel gebruik van medicijnen moet er rekening gehouden worden met het geven van de anesthesie (bijv. welke soort en de hoeveelheid die gebruikt mag worden).

Vervaardigen gebitsbeschermer

Bij een aantal sporten zijn er risico's voor sportblessures en ongevallen (met name contactsporten, hockey, voetbal ed.) Bij een sportongeval kan het gebeuren dat een of meerdere tanden beschadigd raken. Een tand kan afbreken, los gaan staan, verplaatsen of zelf eruit geslagen worden. Het is een tijdrovende klus om dit te herstellen. Soms is dit zelf niet meer mogelijk. Daarom is het verstandig om tijdens bepaalde sporten een gebitsbeschermer te dragen.
Een gebitsbeschermer is een soort hoesje van zacht kunststof dat over de tanden geplaatst wordt. Een gebitsbeschermer vangt de klap op en verdeeld de kracht over alle tanden. Dat zorgt in veel gevallen dat er geen schade op treedt aan een tand of kies.

In de winkel kan men pakketjes kopen voor kant en klare gebitsbeschermers. De pasvorm is echter matig en kan niet of gedeeltelijk (door in heet water te leggen) worden aangepast aan het gebit. Juiste bescherming is dan niet aanwezig.
In de praktijk kunnen wij een exact passende gebitsbeschermer voor u maken. Dit door een afdruk te maken en deze op te sturen naar een technieker die voor u een gebitsbeschermer maakt. Dit geeft volledige bescherming aan het gebit.
Mocht u ook aan een sport doen waarbij u risico loopt op een ongeval, neem dan contact op met de praktijk. 
In de praktijk hanteren wij de volgende prijzen + afdrukkosten M61 (zie tarievenlijst 2017):

Type   Indicatie Prijs
Standaard beschermer   3+2mm, 2 laags  Melkgebit ± 5-7 jaar € 25.00
Luxe beschermer  3+3mm, 2 laags Wisselgebit ± 7-13 jaar + beugels € 35.00
Luxe beschermer senior  3+4mm, 2 laags Uitgewisseld gebit    € 40.00
Beschermer harde buitenkant   3+combi, 2 laags Uitgewisseld gebit  € 55.00
Professionele   3+2+3mm, 3 laags   Uitgewisseld gebit 
Full contact sporten

€ 65.00

Alleen voor de professionele beschermer is een onder en bovenafdruk nodig.

Kijk hier voor de flyer met mogelijkheden.

Daarnaast zijn wij enkele keren per jaar aanwezig op verschillende hockeyclubs in de regio om daar afdrukken te maken voor gebitsbeschermers, onder gereduceerd tarief. 

 

 

 

Bleken

Hoewel de vorm en de kleur van onze tanden al voor onze geboorte word bepaald, is het verkleuren van de tanden een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden. Naarmate de jaren verstrijken wordt het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt geler van kleur.

Externe factoren

Naast de natuurlijke verkleuring die optreedt zijn er echter ook externe factoren die leiden tot verkleuring van de tanden. Tandplak en aanslag, die bijvoorbeeld door koffie of rook ontstaat, kan de kleur van de tanden aanzienlijk beïnvloeden.

De behandeling

Voor aanvang van de behandeling wordt eerst gekeken naar de conditie van het gebit. Hierbij wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van vullingen, kronen, implantaten en de mate van aanwezige tandplaque of aanslag. Het kan zijn dat voor de bleekbehandeling een gebitsreiniging uitgevoerd dient te worden om een beter resultaat te behalen. Dit zullen wij bespreken tijdens de intake.
Wanneer blijkt dat het gebit in aanmerking komt voor de behandeling kan worden begonnen met het tanden bleken. Tijdens dit proces worden de tanden behandeld met een speciaal foam of bleekgel. Vervolgens wordt de werking van de gel of foam in gang gezet door het toepassen van een speciale plasmalamp. Afhankelijk van het gewenste resultaat kan de behandeling meerdere keren herhaald worden. Het proces is volledig pijnloos.

Resultaat

Ieder gebit is uniek en reageert anders op de bleking. Hierdoor kan van te voren niet precies worden gezegd hoeveel tinten lichter de tanden zullen zijn na de behandeling. Het is wel zo dat tanden bleken significante en merkbare resultaten oplevert.
Binnen het uur zijn resultaten tussen de 3 tot 6 tinten lichtere tanden haalbaar.


Informatie over de bleekprocedure en bestanddelen, klik hier

Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

PRAKTIJK VOOR
MONDHYGIENE
SCHONAUWEN

Boogmuur 41 A
3991 RP Houten
KVK: 30259370

T 030-636 12 23

LAATSTE NIEUWS

ACTIVITEITEN: